به گزارش قدس آنلاین، از نحوه صدور کارتهای بازرگانی گرفته تا حواشیای که درخصوص گم شدن هزارو۵۰۰ میلیارد تومان در این اتاق بهوجود آمد و بهتازگی هم انتخابات این نهاد، بخشی از مواردی است که انتقادهای بسیاری را بهدنبال داشته است.
همین اتفاقها سبب شده بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این نکته تأکید کنند که اتاق بازرگانی نهتنها پارلمان بخش خصوصی نیست، بلکه در چند سال اخیر در مأموریتهایش که همانا کمک بهفراهم کردن رشد و توسعه اقتصادی کشور، ایجاد هماهنگی و همکاری بین بازرگانان و صاحبان صنایع و معادن، تلاش برای شناسایی بازار کالاهای صادراتی ایران در خارج و تشویق سرمایهگذاری داخلی در امور تولیدی هستند، کوتاهی کرده و عملاً دچار فرسودگی و تعطیلی شده و جایی در دنیا ندارد.
همین اتفاقها و حواشی سبب شد فروردین سال گذشته طرح تحقیق و تفحص از اتاق بازرگانی با ۱۸۹ رأی موافق برای بررسی میزان درآمدها و هزینههای انجام شده توسط اتاق در ۱۰ سال گذشته، بررسی میزان دستیابی به اهداف مصرح قانونی، بررسی میزان چابکی سازمانی اتاق، نحوه نظارت اتاق بر عملکرد واحدهای زیرمجموعه استانی و شهرستانی، بررسی خدمات و کیفیت ارائه آن به اعضای اتاق و بررسی موضوع حقوقهای نجومی در اتاق بهتصویب برسد؛ هرچند تاکنون درخصوص نتیجه این تحقیق، گزارشی منتشر نشده و نمایندگان هم با وجود تماسهای مکرر خبرنگار ما، پاسخگو نبودند.
اتاق در گذشته در اقتصاد تأثیرگذار بود؛ اما امروز ...
محمدرضا سبزعلیپور، رئیس مرکز تجارت جهانی ایران در گفتوگو با قدس درخصوص عملکرد اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: اتاق بازرگانی یک سازمان بینالمللی است که در تمام دنیا فعالیت دارد. این نهاد حدود ۵۰۰- ۴۰۰ سال پیش در دنیا فعالیت خود را آغاز کرد و در ایران هم سابقهای بیش از ۱۰۰ سال دارد.
وی ادامه داد: این نهاد تا سالهای گذشته نقش تأثیرگذاری در اقتصاد داشت، اما در سالهای اخیر فعالیت آن رنگ باخته و از جایگاه واقعی خود دور شده و در مقایسه با دیگر اتاقهای بازرگانی که در دنیا فعالیت دارند، اتاق بازرگانی ایران تبدیل بهیک پاتوق و دفتر خصوصی برای افرادی خاص شده که تنها بهدنبال منافع خود هستند.
سبزعلیپور ضمن اشاره بهاینکه متأسفانه در سالهای اخیر از اعضای اتاق تنها بهمنظور رأیگیری استفاده شده و مسئولان جوابگوی مشکلات آنان نیستند، ابراز کرد: کار بهجایی رسیده که اتاق جز ارائه چند سرویس، کار دیگری انجام نمیدهد و تنها به ارائه گواهی مبدأ برای صادرات، ارائه کارت بازرگانی برای تجار (که آن هم در سالهای گذشته انتقادهای بسیاری بهروند صدور آن و سوءاستفادههایی که از آن شده، وارد است)، دیدار با هیئتهای اقتصادی خارجی و چاپ مجله محدود شده است.
هزارو۵۰۰ میلیارد تومانی که در اتاق گم شد!
رئیس مرکز تجارت جهانی ایران با تأکید بر اینکه وضعیتی هم که بهتازگی در اتاق بازرگانی بهوجود آمده نیمه آبروی اتاق را برده است، خاطرنشان کرد: متأسفانه هنوز هیچکدام از مسئولان اتاق درخصوص هزارو۵۰۰ میلیارد تومانی که در اتاق گم شده و یا هزینه تراشیهای بالا برای ساختمان جدید پاسخگو نیستند. بهجای اینکه این افراد پاسخ دهند پولها بهچه شکل و چگونه هزینه و جابهجا شده است، نهتنها پاسخگو نیستند، بلکه برای انتخابات هم نامزد میشوند.
وی ضمن تأکید بر اینکه اتاق بازرگانی فعلی، آن اتاق قدیم نیست، گفت: در حال حاضر این اتاق هیچ سودی برای کشور ندارد و متأسفانه دولت و مجلس بخشی از عوارض و مالیات شرکتها و مردم را بهاتاق بازرگانیای میدهند که ثمری ندارد و مشخص نیست این پولها صرف چه اقدامهایی میشود.
سبزعلیپور ضمن درخواست از مسئولان مربوط برای بازنگری در قانون اتاق بازرگانی، درخصوص علت وضعیت فعلی این نهاد، ابراز کرد: متأسفانه یکسری بیتعهدیها سبب شده افراد غیرمتخصص بهاین عرصه بیایند و تنها بهفکر منافع شخصی خویش باشند و منافع مردم و اعضا را از بین ببرند.
سیاسی شدن اتاق بازرگانی، این نهاد را از کارکرد اصلی دور کرده است
رئیس مرکز تجارت جهانی ایران یادآور شد: تا زمانی که افراد قدیمی در اتاق سکاندار بودند و اختیار اتاق را داشتند بهدلیل تعهدی که داشتند اتاق، کارکرد و عملکرد خوبی داشت، اما وقتی اتاق، سیاسی شد و در مورد همه چیز نظر داد و همچنین زمانی که اتاق ایران و تهران از هم جدا شدند، همین مسائل و سیاسی شدن اتاق و دراختیار گرفتن یکسری افراد بیتعهد و منفعتطلب، وضعیت را بهجایی که امروز مشاهده میکنید، رساندهاند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود ضمن بیان اینکه خوشبین نیستم در دوره جدید اتفاق مثبتی رخ دهد، خاطرنشان کرد: برخی عنوان میکنند مسئولیت در اتاق منفعتی برایشان ندارد که در جواب باید گفت چنانچه منفعتی ندارد چرا کنارهگیری نمیکنید و مدام خودتان را با بخشهای مختلف نظارتی و بازرسی درگیر میکنید! سبزعلیپور تأکید کرد: اتاق بازرگانی در دنیا از جایگاه خاصی برخوردار است و وظایف خود را بهدرستی انجام میدهد و همچون اتاق ایران نیست که دولت از بیتالمال برایشان درآمد ایجاد کند.
هر فردی که از دولت بیکار میشود به اتاق بازرگانی میآید!
رئیس مرکز تجارت جهانی ایران ورود دولت بهاین نهاد را مسمومکننده دانست و تصریح کرد: چرا وزارتخانهها باید در اتاق بازرگانی نماینده داشته باشند، در کجای دنیا دولت در اتاق بازرگانی حضور دارد، در کجای دنیا هر مقام دولتی که بیکار شد، تاجر میشود و اختیار اتاق را در دست میگیرد؟
وی حضور دولت در اتاق را عاملی در مسیر نابودی این نهاد همچون سازمانهای دولتی دانست و ابراز کرد: امروز اتاق بازرگانی تبدیل به نماینده واردکننده شده، چراکه امروز سود در واردات است و نه صادرات، زیرا واردات هم سهلتر است و هم منافع بیشتری را نصیب برخی میکند.
وی تأکید کرد: این وضعیت باید از بین برود و در قانون اتاق بازرگانی باید بازنگری صورت گیرد و اجازه دهند افرادی غیردولتی و متعهد بر سر کار بیایند که منافع مردم و این نهاد برایشان دارای اهمیت باشد و از اتاق بازرگانی برای خود وزارتخانه نسازند.
نظر شما